Prima pagină  »  Despre Noi  »  Barourile  »  Chișinău
Baroul Chișinău
Avocații Baroului Chișinău se solidarizează cu confrații din Baroul București

Avocații Baroului Chișinău se solidarizează cu confrații din Baroul București, îngrijorați de lipsa de motivare a condamnării unor avocați pentru simpla exprimare a poziției și convingerii juridice profesionale în exercitarea profesiei de avocat, în fața unor autorități.

Avocați ai Baroului București au fost condamnați în decembrie 2020 pentru faptul că în exercitarea profesiei de avocat, au exprimat poziția și convingerile juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unor clienți.

Deși au trecut mai mult de 30 de zile de la condamnare, nu a fost publicată decizia penala motivată, pronunțata de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, iar confrații noștri se află în detenție, în condițiile în care până la ziua de azi nu a fost realizat dreptul la un proces echitabil prevăzut la art. 6 din § 1, 2 CEDO, în raport cu dreptul de a cunoaște într-un termen rezonabil hotărârea instanței asupra temeiniciei acuzației în materie penală îndreptate împotriva sa.

Întreaga comunitate a avocaților așteaptă cu atenție și îngrijorare să afle motivele, care au stat la baza condamnării avocaților anume pentru faptul că au exercitat activitatea de avocat în conformitate cu art. 3 din Legea nr. 51 din 7 iunie 1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, iar în conformitate cu art. 4 din aceiași lege, în exercitarea profesiei şi în legătură cu aceasta avocatul este protejat de lege.

Condamnarea penală a avocaților pentru exercițiul ordinar al activității profesionale alimentează neîncrederea avocaților în garanțiile de stat acordate profesiei și diminuează credința cetățeanului în rostul și eficiența instituției avocaturii.

În contextul revoltei exprimate de avocații Baroului București, avocații Baroului Chișinău se aliniază poziției confraților din România și își exprimă sprijinul în promovarea libertăților profesionale.

 

Cu înaltă considerație,

dr. Popescu Dorin                                    

Decanul Baroului de Avocați din circumscripția

Curții de Apel Chișinău