Proiecte de acte normative privind aprobarea formularului și a modului de utilizare a mandatului de avocat și al avocatului stagiar
Stimați avocați,
Vă informăm că prin scrisoarea cu nr. UA/202/2024 din 19.03.2024, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a expediat în adresa Ministerului Justiției două proiecte de acte normative:
- proiectul de Lege privind modificarea unor acte normative (privind mandatul avocațial electronic)
- proiectul subsecvent al hotărârii Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 158/2013 cu privire la aprobarea formularului şi modului de utilizare a mandatului avocatului şi al avocatului stagiar, împreună cu notele informative ale acestora.
Scopul propunerilor de modificare vizează adaptarea procedurii de contractare a serviciilor de asistență juridică la distanță cu cadrul normativ existent care reglementează instituția documentului electronic.
În conformitate cu art. 40 alin. (1) al Legii nr. 124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere, documentul electronic semnat cu semnătură electronică calificată este asimilat, după efectele acestuia, cu documentul similar pe suport de hârtie, semnat cu semnătură olografă. Potrivit normei existente contractul de asistență juridică poate fi semnat între avocat, sau după caz, între avocatul stagiar și client cu ajutorul semnăturii electronice calificate, însă potrivit legislației în vigoare, formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar poate fi întocmit numai în formă scrisă pe suport de hârtie cu aplicarea ștampilei avocatului.
Așadar, se propune ca formulatul mandatului avocatului şi al avocatului stagiar să poată fi întocmit sub forma unui document electronic semnat cu ajutorul semnăturii electronice calificate și cu indicarea corespunzătoare a seriei și numărului formularului de strictă evidență cu regim special.
Proiectele de modificare a actelor normative, precum și notele informative la acestea pot fi accesate AICI.