Comunicat privind medierea garantată de stat

Comunicat privind medierea garantată de stat

Stimați avocați,

Pentru persoanele care nu dispun de mijloace financiare în vederea contractării serviciilor de mediere, statul a instituit mecanismul de acordare a serviciilor de mediere garantată de stat, prin modificarea cadrului legal.  Începând cu 29 iunie curent au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat, în privința medierii garantate de stat.

Astfel, pot beneficia de medierea garantată de stat:

·        persoanele al căror venit este mai mic decât salariul minim lunar pe țară stabilit de Guvern;

·        indiferent de nivelul veniturilor, de serviciile de mediere garantată de stat beneficiază:

o   minorii;

o   persoanele care au atins vârsta de 18 ani, dar n-au atins vârsta de 21 de ani;

o   persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată.

Avantajele medierii:

– confidențialitatea procesului – presupune confidențialitatea datelor și informațiilor dezvăluite în cadrul ședințelor de mediere. Participanții își protejează imaginea și sunt încurajați să fie deschiși unii cu alții, fără să aibă temeri în privința expunerii publice a informațiilor cu caracter personal.

– flexibilitatea procesului,  costuri reduse,  rapiditate de soluționare, procedură voluntară și informală, menținerea relațiilor dintre părți;

–  soluții favorabile – soluția aparține exclusiv părților, procedura bazânduse pe un dialog constructiv, interacțiune, negociere și identificarea unei soluții favorabile tuturor participanților. Mediatorul nu impune nimic, ci doar ajută părțile să ajungă mai ușor la un compromis.

– complexitate – medierea poate fi utilizată în soluționarea unui spectru larg de conflicte, printre care se numără litigii apărute din raporturi civile, comerciale, familiale, penale, precum și alte rapoarte.

– comoditate – ședințele de mediere se desfășoară într-o atmosfera relaxantă și prietenoasă, unde participă doar mediatorul, părțile și persoanele agreate de acestea. În acest mod, stresul, frustrările și incomoditățile pot fi evitate de către participanții la conflict.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.