Conferința Internațională a Uniunii Avocaților cu genericul „Exercitarea profesiei de avocat în contextul realităților și transformărilor actuale”
La 09 septembrie 2024, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a organizat cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale dedicate Zilei Avocatului, intitulată „Exercitarea profesiei de avocat în contextul realităților și transformărilor actuale”. Evenimentul a avut o semnificație deosebită, marcând 25 de ani de la fondarea Uniunii Avocaților și 10 ani de la instituirea Zilei Avocatului, înscriindu-se, alături de Cursa de alergare a avocaților, în șirul de evenimente dedicate sărbătorii profesionale a corpului de avocați din Republica Moldova.
Conferința a reunit avocați de prestigiu și experți din întreaga Europă, oferind o platformă esențială pentru dezbateri privind provocările și schimbările din profesia de avocat, în condițiile realităților și transformărilor actuale, atât la nivel național, cât și european, precum și iminența adaptării corpului profesional al avocaților la aceste schimbări. În debutul Conferinței, Președintele Uniunii Avocaților, dl dr. Dorin POPESCU, a evidențiat rolul esențial al avocaților în protejarea statului de drept, a apărării drepturilor omului, a principiilor și valorilor fundamentale ale societății și în menținerea echilibrului între puterile statului, reiterând o dată în plus că participarea la acest forum avocațial al confraților din statele vecine și europene este imperioasă pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare profesională și chiar personală între avocați. În același timp, este o dovadă a faptului că multe probleme pe care le întâmpinăm în exercitarea profesiei noastre sunt comune, iar soluționarea lor este determinată de solidaritatea profesională a avocaților de pretutindeni.
În cadrul alocuțiunilor de felicitare, Ministra Justiției, dna Veronica MIHAILOV-MORARU, Vicepreședintele Consiliului Barourilor și Societăților din Europa (CCBE), dl Roman ZAVRŠEK, Președinta Asociației Naționale a Avocaților din Ucraina, dna Lydia IZOVITOVA, și Vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, dl dr. Ion DRAGNE, au subliniat importanța avocaților nu doar ca apărători ai drepturilor cetățenilor, ci și rolul lor fundamental în promovarea reformelor juridice și consolidarea Statului de Drept. De asemenea, s-a reiterat necesitatea promovării unei colaborări strânse și constructive între toți actorii sistemului de justiție.
Prima sesiune plenară, moderată de dr. Dorin POPESCU, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, a abordat teme esențiale precum reforma justiției, metodele alternative de soluționare a litigiilor și libertatea de exprimare a avocatului. Dl dr. Dorin POPESCU a deschis discuțiile prin prezentarea impactului modificărilor recente asupra exercitării profesiei de avocat, subliniind necesitatea menținerii unui echilibru între celeritatea și calitatea actului de justiție. Discuțiile au continuat cu o perspectivă internațională, cu intervenții valoroase din partea dlui Roman ZAVRŠEK, Vicepreședintele Consiliului Barourilor și Societăților din Europa, și a dlui dr. Lucian-Bernd SĂULEANU, membru al Consiliului Baroului Dolj, care au oferit o viziune globală asupra subiectelor dezbătute, fiind abordată inclusiv inițiativa europeană de adoptare a unei convenții pentru protecția profesiei de avocat.
La nivel național, contribuțiile au venit din partea dlui dr. Stanislav COPEȚCHI, Secretarul de stat al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, dna dr. Felicia CHIFA, mediator, și a avocaților dl Serghei COVALI, dl Vadim VIERU, dna Cristina OGLINDA și dl dr. Vladimir PALAMARCIUC, care au adus în dezbateri rolul avocaților în soluționarea alternativă a litigiilor prin mediere și arbitraj, provocările și oportunitățile în era digitală și libertatea de exprimare a avocatului în lumina jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, dar și avocatul în spațiul online.
A doua sesiune plenară a fost dedicată sistemului de asigurări sociale pentru avocați și a fost deschisă de dl Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Chișinău, oferind o prezentare comparativă pe parcursul ultimilor ani a contribuțiilor avocaților la bugetul asigurărilor sociale raportate la veniturile declarate, evidențiind tendința constantă de creștere a acestora. Subiectul a fost dezvoltat de dna Elena ȚÎBÎRNĂ, Directoarea Generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale, și dna Elena PUI, expert în domeniul fondurilor nestatale de pensii, care au prezentat sistemul de asigurări sociale pentru avocați din Republica Moldova, vorbind inclusiv despre potențialul fondurilor alternative pentru avocați. Dl Mihăiță BUBATU, Președintele Consiliului Casei de Asigurări a Avocaților din România, a adus în atenție modul de funcționare a sistemului de asigurări sociale a avocaților în România și a bunelor practici implementate.
Sesiunea specială, moderată de dl Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Chișinău, a debutat cu mesajul de felicitare adresat avocaților de către dna Julie COUTURIER, Președinta Consiliului Național al Barourilor din Franța (CNB), care a accentuat rolul cheie al avocaților în asigurarea securității juridice a evoluției economice, precum și importanța solidarității și cooperării între avocați. În continuare, dna Marie-Aimée PEYRON, Președinta Comitetului pentru Afaceri Internaționale și Europene din Franța, dna Ilona TREIBERT, Decana Baroului Bamberg din Germania, dna Olena DZHABURIYA, Decana Baroului Odessa și dl Florin ANDREICUȚ, Decanul Baroului Maramureș din România, au prezentat experiențele recente și provocările cu care se confruntă avocații și barourile, printre care impactul inteligenței artificiale în viața avocaților, deținerea firmelor de avocatură de către terți și exercitarea profesiei de avocat în condițiile războiului din Ucraina.
În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, adresăm sincere mulțumiri tuturor invitaților și experților pentru contribuțiile valoroase aduse acestei conferințe, precum și tuturor colegilor participanți. Evenimentul a consolidat rolul conferinței ca un forum tradițional de dezbatere a problemelor actuale din domeniul juridic, promovând un dialog constructiv la nivel național și internațional.
Lucrările Conferinței Internaționale a Avocaților cu tema „Exercitarea profesiei de avocat în condițiile realităților și transformărilor actuale” pot fi urmărite AICI.