Opinia Uniunii Avocaților din Republica Moldova asupra proiectul de Lege privind confiscarea civilă

Opinia Uniunii Avocaților din Republica Moldova asupra proiectul de Lege privind confiscarea civilă

Uniunea Avocaților din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la condițiile confiscării civile a bunurilor persoanelor, propusă prin proiectul de Lege privind confiscarea civilă, al cărui autor este Ministerul Justiției.

Informăm societatea, autoritățile publice și comunitatea avocaților despre faptul că proiectul de Lege privind confiscarea civilă, număr unic 758/MJ/2023, elaborat de Ministerul Justiției, înregistrat și anunțat pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică în cadrul ședinței Secretarilor generali de stat din 06.09.2023 (https://cancelaria.gov.md/ro/apc/sedinta-secretarilor-generali-din-6-septembrie-2023-ora-815), conține dispoziții care aduc atingere drepturilor și libertăților omului.

Astfel, în avizul Uniunii Avocaților din Republica Moldova nr. UA/611/2023 din 18.09.2023, s-a remarcat că, confiscarea civilă a bunurilor persoanei în toate cazurile de clasare a procesului penal, în cazul scoaterii integrale a persoanei de sub urmărirea penală sau în cazul în care în privința persoanei a fost încetat procesul penal pe motive de reabilitare, este contrară dreptului de proprietate a persoanei, garantat de Art. 1 al Protocolul I al Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și art. 46, 126 – 128 din Constituția Republicii Moldova.

Considerăm că este contrar principiilor unui stat de drept să se dispună confiscarea civilă a bunurilor persoanelor care nu au fost condamnate sau în privința cărora procesul penal a încetat din motive de reabilitare sau a fost scoasă integral de sub urmărire penală, or în acest caz nu există temei de a bănui că averea persoanei date a fost dobândită nejustificat doar pentru faptul că persoana a fost bănuită, învinuită sau inculpată de săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 3 din proiect.

Avizul Uniunii Avocaților din Republica Moldova nr. UA/611/2023 din 18.09.2023 poate fi consultat aici

Proiectul de lege privind confiscarea civilă poate fi accesat aici.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.