Președintele UARM a participat într-o vizită de lucru în Italia

Președintele UARM a participat într-o vizită de lucru în Italia

​În perioada 17-19 iulie 2023, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, a participat într-o vizită de studiu în Italia alături de Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, Președinta Consiliului de Mediere, Felicia Chifa, judecătorul Adrian Cerbu și Directorul Centrului de mediere al Camerei de Comerț și Industrie, Dumitru Lefter.

Vizita de studiu a avut drept scop analiza oportunității instituirii obligativității examinării unor categorii de litigii în procedura medierii până la etapa adresării în instanța de judecată (Obiectiv specific 2.4.1 Cons​olidarea instituției medierii, Acțiunea b) din Planul de Acțiuni a Obiectivului 2.4 Fortificarea căilor alternative de soluționare a litigiilor din cadrul Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției și a Planului de acț​iuni 2022 – 2025).

În prima zi a vizitei de studiu, participanții au analizat modelul italian, considerat a fi cel mai eficient din Uniunea Europeană, care include obligativitatea primei ședințe de mediere. Totodată, participanții au vizitat cel mai mare centru privat de mediere din Italia, ADR Center și un centru public de mediere, înființat de către Baroul de avocați din Roma.

În a doua zi a vizitei de studiu, participanții au vizitat Înalta Curte de Casație și Justiției a Italiei. În cadrul acestei vizite, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Margherita Cassano, a vorbit despre avantajele medierii pentru sistemul de justiție. Participanții au vizitat, ulterior, Tribunalul Roma, unde judecătorii au explicat modul în care ședința obligatorie de mediere a contribuit la degrevarea instanțelor de judecată și a facilitat soluționarea proceselor civile. Ulterior, participanții au vizitat Oficiul din cadrul Ministerului Justiției Italian competent să înregistreze organizațiile de mediere și furnizorii de formare, unde participanții au analizat cerințele legale necesare a fi întrunite pentru înregist​rarea și funcționarea acestor entități. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.