Președintele Uniunii Avocaților a participat la masa rotundă cu tema „Implementarea planurilor de dezvoltare ale procuraturilor-model pilot”
La 25 ianuarie 2024, Președintele Uniunii Avocaților, Dorin POPESCU, a participat la masa rotundă cu tema „Implementarea planurilor de dezvoltare ale procuraturilor-model pilot”, organizată de ABA ROLI Moldova, în cadrul programului „Susținerea reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova”.
La eveniment au mai participat Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. LOGSDON, Ministra Justiției, Veronica MIHAILOV-MORARU, Procurorul General interimar, Ion MUNTEANU, Directoarea ABA ROLI Moldova, Mihaela VIDAICU, precum și reprezentanții Ministerului Justiției, ai Consiliului Superior al Procurorilor, ai Consiliului Superior al Magistraturii și conducerea procuraturilor teritoriale Ocnița, Edineț, Ungheni, care au fost desemnate în calitate de procuraturi-model pilot.
În cadrul discuțiilor, au fost prezentate rezultatele și concluziile sondajelor de opinie ale actorilor-cheie care interacționează și cooperează cu procuraturile din Edineț, Ungheni și Ocnița, unde se pilotează proiectul. Totodată, au fost prezentate planurile de dezvoltare ale procuraturilor-model pilot pentru următoarea perioada.
În discursul său, Președintele Uniunii Avocaților, Dorin POPESCU, a evidențiat importanța implementării acestui proiect în cadrul programului de susținere a reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Chișinău. Or, justiția penală se realizează nu doar în instanțele de judecată. Înfăptuirea justiției începe în biroul procurorului atunci când se efectuează activități de urmărire penală, prin comunicarea cu justițiabilul, reprezentantul acestuia și alți participanți la proces. Din acest motiv, este necesar să existe un mediu adecvat de lucru, iar procuraturile să fie mai prietenoase cu cei cu care comunică. Drept urmare, este necesar să fie creat un model al procuraturii în ceea ce privește sediul, dotarea cu tehnica necesară, birouri de lucru aparte de cele ale procurorilor și un model de comunicare cu societatea și justițiabilii, cu avocații, pentru ca ulterior aceste modele să fie implementate în toate procuraturile din țară.
Totodată, Președintele Uniunii Avocaților a subliniat necesitatea consolidării eforturilor comune și schimbul de bune practici prin promovarea comunicării interprofesionale între avocați, procurori, judecători, alți actorii justiției.