Realizarea unei noi ediții a sondajului ,,Reforma justiției și combaterea corupției” pentru anul 2022 în rândul avocaților la nivel național

Realizarea unei noi ediții a sondajului ,,Reforma justiției și combaterea corupției” pentru anul 2022 în rândul avocaților la nivel național

Stimați avocați,

Vă informăm că Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) efectuează periodic un sondaj în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților privind reforma în justiție și combaterea corupției.

Sondajul identifică percepția și opiniile actorilor principali din domeniul justiției – judecători, procurori și avocați – cu privire la independența, eficiența și responsabilitatea sistemului de justiție, inclusiv impactul reformelor adoptate de către legislativ. De asemenea, sondajul  identifică domenii de intervenție la nivel legislativ, de politici publice și practici care ar putea spori independența, eficiența și responsabilitatea judecătorilor, procurorilor și avocaților. Nu în ultimul rând, acest sondaj vine în ajutorul organelor de autoadministrare, în vederea identificării măsurilor necesare pentru consolidarea și sporirea încrederii în sistemul avocaturii inclusiv.

În acest sens îndemnăm avocații să participe la o nouă ediție a sondajului „Reformarea justiției și combaterea corupției” pentru anul 2022 în rândul avocaților la nivel național, care va fi efectuat la comanda CRJM de către Asociația Obștească Centrul de Analiză şi Investigații în Sociologie, Politologie şi Psihologie „CIVIS”. Compania sociologică planifică să efectueze chestionarea în perioada martie – februarie 2023.

La această etapă, sondajul conține circa 50 de întrebări.

Completarea chestionarului necesită cel mult 30 minute. Răspunsurile la întrebările adresate sunt confidențiale și anonime. Acestea vor fi utilizate exclusiv la nivel impersonal și prelucrate statistic.

În același timp, CRJM invită reprezentanții Uniunii Avocaților să propună și alte întrebări în proiectul chestionarului care ar putea fi suplimentar introduse în versiunea finală (proiectul chestionarului se anexează).

Opinia și experiența actorilor din justiție consultată prin intermediul acestui chestionar este deosebit de importantă pentru informarea factorilor de decizie responsabili de elaborarea documentelor de politici publice, a legislației și a altor măsuri în vederea consolidării independenței, eficienței și responsabilizării sistemului judiciar.

Rezultatele sondajului vor ajuta factorii de decizie, sistemul judecătoresc și avocatura să traseze direcțiile de dezvoltare sectorială de mai departe.

În cazul în care vor fi întrebări sau precizări referitor la sondaj, nu ezitați să o contactați pe dna Oxana BRIGHIDIN (Consilieră juridică, CRJM, mob. 068224171 sau e-mail la oxana.brighidin@crjm.org).

Dorin POPESCU

Președintele Uniunii Avocaților din RM

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.