Și avocații au nevoie de apărare

Și avocații au nevoie de apărare

Uniunea Avocaților din Republica Moldova exprimă îngrijorarea cu privire la atacul criminal comis în adresa unui avocat și a familiei acestuia, în legătură cu exercitarea profesiei de avocat, pentru poziția avocatului în cauza în care participă, pentru integritatea și verticalitatea de care dă dovadă în reprezentarea clientului.  

În primăvara anului 2019, în parcarea subterană a blocului locativ în care locuiește avocatul, Maestrul Alexandru Grosu, au fost incendiate automobilul său și al soției sale.

Din păcate, după patru ani constatăm că organele de drept inacționează vădit, lăsând o impresie clară că nu se dorește investigarea acestui caz, probabil anume din motivul că se știe cine sunt făptașii dar și cei care au comandat fapta criminală.

În legătură cu aceasta, exprimăm indignarea și nedumerirea pentru inacțiunile organelor de drept, care deși, din informația de care dispunem de la Colegul Maestrul Alexandru Grosu, cunosc cine sunt suspecții și de la cine vine comanda, totuși sunt pasivi și nu întreprind acțiuni în vederea cercetării cazului dat.

Din câte am fost informați, pe acest caz, de două ori a fost suspendată urmărirea penală și de două ori prin decizia Curții de Apel Chișinău, organul de urmărire penală a fost obligat să-și exercite obligația legată de rolul activ al organului de urmărire penală, care este obligat să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului (art. 254 CPP).

După cum se știe, lipsa tragerii la răspundere penală și lăsarea fără pedeapsă a infractorilor generează noi infracțiuni.

Astfel încât, la data de 30 iulie 2023, în aceeași parcare subterană a blocului locativ în care locuiește avocatul, Maestrul Alexandru Grosu, în legătură cu exercitarea profesiei de avocat, din nou a fost incendiat automobilul soției sale, alături de care au ars alte două automobile. Din cuvintele Colegiului Alexandru Grosu, fapta dată a fost comisă în legătură cu participarea sa în aceeași cauză în care reprezintă interesele unui debitor într-un proces de insolvabilitate, prin care s-a dat de înțeles că următoarele acțiuni vor fi întreprinse împotriva vieții acestuia.

Pe această cale, în temeiul art. 40 alin. (2) lit. a), f) din Legea 1260/2002 cu privire la avocatură, având în vedere rezonanța cazului, ne adresăm Procurorului General interimar, Dlui Ion Munteanu, ca în temeiul art. 42 alin. (3) pct. 3), 4); art. 271 alin. (7) CPP, să dispună, conexarea acestor două cauze penale și efectuarea urmăririi penale de către Procuratura CCOCS. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.