Vizita delegației Uniunii Avocaților în Franța la invitația Baroului Hauts-de-Seine și a Consiliului Național al Barourilor din Franța
În perioada 21-23 noiembrie 2024, delegația Uniunii Avocaților din Republica Moldova, reprezentată de dl avocat dr. Dorin POPESCU, Președintele Uniunii Avocaților, dl avocat dr. Adrian TĂBÎRȚĂ, Președintele Comisiei de licențiere în profesia de avocat și dl avocat Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Chișinău, a efectuat o vizită oficială în Franța, la invitația Ordre des Avocats du Barreau des Hauts-de-Seine și a Conseil National des Barreaux (CNB) din Franța.
Această vizită a avut drept scop consolidarea cooperării internaționale dintre reprezentanții profesiei de avocat și a relațiilor dintre avocații din Republica Moldova și Franța.
Joi, 21 noiembrie, delegația a participat la Concursul de elocvențe francofon, desfășurat în Cabinetul Avocatului CMS Francis Lefebvre. Evenimentul a oferit o platformă pentru avocații din diverse țări francofone de a-și demonstra talentul oratoric.
Vineri, 22 noiembrie, delegația a participat la Conferința internațională „De ce roba?”, găzduită de Baroul Hauts-de-Seine. În cadrul acesteia, au fost explorate semnificația istorică și simbolică a ținutelor de avocat din diverse jurisdicții. Printre vorbitori s-au numărat:
- Marie-Pascale PIOT, Decan ales al Baroului Hauts-de-Seine din Paris,
- Vincent MAUREL, fost Decan al Baroului Hauts-de-Seine din Paris și membru al Consiliului Național al Barourilor din Franța (CNB),
- Martun PANOSYAN, Președintele Uniunii Avocaților Francofoni din Armenia,
- Dorin POPESCU, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova,
- Cătălin FILIȘAN, Decanul Baroului Constanța, România,
- Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Chișinău, Republica Moldova,
- Olena DZHABURIYA, Decanul Baroului Odesa, Ucraina.
Totodată, delegația a participat și la evenimentul dedicat deschiderii oficiale a Conferinței Baroului Hauts-de-Seine („La Rentrée de la Conférence”).
Sâmbătă, 23 noiembrie, delegația a fost primită de dna Julie COUTURIER, Președinta CNB, la sediul Consiliului Național al Barourilor din Franța. Discuțiile au abordat provocările și nevoile comune ale profesiei, necesitatea protejării profesiei de avocat, necesitățile de aliniere a legislației avocațiale din Republica Moldova la legislația care reglementează profesia de avocat la nivel european.
În cadrul întâlnirii, s-a semnat un Acord bilateral de colaborare între Uniunea Avocaților din Republica Moldova și Consiliul Național al Barourilor din Franța, marcând un pas semnificativ în consolidarea relațiilor profesionale. Prin acest Acord, Uniunea Avocaților și Consiliul Național al Barourilor din Franța au stabilit cadrul de cooperare între aceste instituții în scopul promovării profesiei de avocat și a rolului avocaților într-un Stat de Drept.