Impozitele plătite de avocați
Contribuția de asigurări sociale
În termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea formei de exercitare a activității (Cabinetul avocatului, Biroul Asociat de Avocați), avocatul are obligația de a se înregistra ca plătitor de contribuții în bugetul asigurărilor sociale de stat la subdiviziunea teritorială a Casei Naționale unde își are adresa juridică.
Avocații achită contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală.
Contribuția se achită lunar, până la data raportării de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. Sunt scutiți de la această plată pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte categorii la punctele 1.1-1.5 din Anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999.
Avocații sunt scutiți de plata acestor contribuții pe durata concediului medical, confirmat prin certificat de concediu medical.
Avocații au obligația de a declara lunar achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, prin prezentarea formularului IPC 21 la Serviciul Fiscal de Stat. Avocații care sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime fixă, sunt scutiți și de la obligația de raportare.
Contribuția de asigurare medicală
În perioada de o lună de la data eliberării licenței, avocatul are obligația de a se înregistra la agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Avocații achită integral o primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă până la 31 martie a anului de gestiune.
Impozitul pe venit
Avocații au obligația de a achita impozit din venitul impozitabil obținut din desfășurarea activității profesionale.
Suma totală a impozitului pe venit este stabilită în mărime de 12% din venitul anual impozabil.
Achitarea impozitului se efectuează în rate trimestriale, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.
Declarația cu privire la impozitul pe venit trebuie depusă până la data de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.
Nu sunt impozabile:
- cheltuielilor ordinare și necesare aferente exclusiv activității profesionale, în conformitate cu Capitolul 3 din Codul fiscal.
- scutirile și alte deduceri, în conformitate cu Capitolul 4 din Codul fiscal.
Avocatul are dreptul să treacă în cont impozitul pe venit achitat în orice stat străin din venitul obținut din desfășurarea activității de avocat. În acest caz, avocatul trebuie să prezinte documente confirmative a achitării/reținerii impozitului pe venit într-un stat străin, certificate de organele competente ale statului respectiv. Documentele trebuie cu traduse în limba română, cu excepția documentelor emise în limba engleză sau limba rusă.
Impozitele plătite de avocați pentru anul 2024
- Contribuțiile de asigurările sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală sunt stabilite în mărime de 27 772 de lei. Suma lunară a contribuției pentru lunile ianuarie-noiembrie constituie 2314.33 lei, iar pentru luna decembrie – 2314.37 lei.
- Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru avocați este stabilită în cuantum de 4056 de lei.
- Suma totală a impozitului pe venit este stabilită în mărime de 12% din venitul anual impozabil.