Stagiul profesional
La examenul de admitere la stagiul profesional pot participa numai persoanele care întrunesc toate condițiile pentru exercitarea profesiei de avocat.
Judecătorii sau procurori care au cel puțin 10 ani vechime în muncă și vor să devină avocați sunt scutiți de la susținerea examenul de admitere la stagiul profesional și efectuarea stagiului. Scutirea se aplică dacă în decurs de 6 luni de la demisia din funcție au solicitat înscrierea la examenul de calificare în profesia de avocat.
Examenul de admitere la stagiul profesional este organizat, de regulă, de două ori pe an:
- sesiunea de primăvară: lunile martie-mai
- sesiunea de toamnă: lunile septembrie-noiembrie
Examenul de admitere la stagiul profesional constă într-un test grilă cu 400 de subiecte, dintre cele 1000 de subiecte publicate pe pagina web a Uniunii. Fiecare subiect are trei variante de răspuns, dintre care doar una este corectă. Pentru a promova examenul, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 350 din cele 400 de subiecte. În ultimii doi ani, rata de promovare a examenului de admitere la stagiul profesional a fost de circa 65%.
Testul pentru examenul de admitere la stagiul profesional în avocatură din sesiunea de toamnă 2024 poate fi accesat AICI.
Pentru a participa la examenul de admitere la stagiul profesional în avocatură, se depun următoarele acte.
Persoana care a promovat examenul de admitere la stagiu efectuează stagiul profesional în avocatură. Stagiul durează cel puțin 12 luni și cel mult 24 de luni. În situații excepționale, durata stagiului poate fi prelungită de către Consiliul Uniunii Avocaților.
Stagiul se efectuează sub îndrumarea unui avocat care are o vechime în profesie de cel puțin 5 ani, are suficient spațiu în biroul său pentru activitatea avocatului stagiar și reputație ireproșabilă. Avocatul stagiar urmează să își aleagă avocatul îndrumător, iar în caz de dificultăți urmează să contacteze Uniunea. Contractul cu avocatul îndrumător este înregistrat la Uniune. Avocatul îndrumător poate fi schimbat, însă acest lucru urmează a fi aprobat de către Consiliul Uniunii.
Pentru înregistrarea contractul privind efectuarea stagiului profesional în avocatură, se depun următoarele acte.
Pentru înregistrarea contractul privind efectuarea stagiului profesional în avocatură în condițiile art. 19 alin. (6) din Legea cu privire la avocatură, se depun următoarele acte.
După 12 luni de stagiu, avocatul stagiar poate participa la examenul de admitere în profesie. Dacă au expirat 24 de luni de la finalizarea stagiului, persoana poate participa la examenul de calificare în profesie numai după efectuarea repetată a stagiului cu o perioadă de cel puțin 6 luni.
Avocatul stagiar are dreptul:
- să acorde asistență juridică și să reprezinte în instanța de judecată civilă și contravențională, cu excepția reprezentării la faza recursului
- să asiste avocatul îndrumător în procesul penal
- să acorde asistența juridică părții vătămate, părții civile și părții civilmente-responsabile în procesul penal
Avocatul stagiar este obligat: - să urmeze cursuri de formare inițială în volum de cel puțin 80 de ore pe durata stagiului
- să păstreze secretul profesional
- să acorde asistență juridică în baza contractului de asistență juridică validat de avocatul îndrumător
Instruirea avocaților stagiari este efectuată la Centrul de Instruire a Avocaților.