Apelul public al societății civile pentru anularea taxei de stat prin care se îngrădește accesul cetățenilor și mediului de afaceri la justiția administrativă

Apelul public al societății civile pentru anularea taxei de stat prin care se îngrădește accesul cetățenilor și mediului de afaceri la justiția administrativă

Uniunea Avocaților din Republica Moldova s-a alăturat apelului public al societății civile pentru anularea taxei de stat prin care se îngrădește accesul cetățenilor și mediului de afaceri la justiția administrativă

Din 24 ianuarie 2024, cetățenii și mediul de afaceri nedreptățiți de stat prin activitate administrativă ilegală sunt impuși să plătească statului taxe pentru a căuta dreptate în instanțele de judecată. 

De la intrarea în vigoare a Legii taxei de stat nr.213 din 23.07.2023 și a modificărilor art.212 alin.(1) lit. e) din Codul administrativ, persoanele care revendica în instanțele judecătorești apărarea unui drept vătămat prin activitatea administrativă ilegală a autorităților publice sunt obligate să plătească taxa de stat și taxa de timbru. Pentru a contesta în justiție acțiunile administrative ilegale ale autorităților publice, cetățenii si mediul de afaceri trebuie deja să plătească statului atunci când tot statul le încalcă drepturile. Altminteri, cererile justițiabililor împotriva abuzurilor comise de puterea publică vor rămâne neexaminate. 

Pe de altă parte, Legea taxei de stat scutește autoritățile administrației publice de taxa de stat și de taxa de timbru la înaintarea acțiunilor și la contestarea hotărârilor instanțelor de judecată, inclusiv în cauzele examinate în procedură de contencios administrativ, chiar și în căile de atac, indiferent de calitatea lor procesuală. Chiar dacă pierd procesul, rămâne neclar dacă autoritățile publice vor fi ținute să compenseze aceste taxe persoanelor care au câștigat procesul sau vor rămâne exonerate în continuare de la plata lor. 

Abordarea guvernării este îngrijorătoare, căci afectează direct accesul la justiția administrativă, care are menirea să protejeze drepturile omului împotriva abuzurilor, arbitrariului și a ilegalităților comise de către autoritățile publice. Justiția administrativă previne construcția statului de tip polițienesc. Orice om când se crede nedreptățit de stat mai are unica speranță să obțină dreptate anume în justiția administrativă, care din acest motiv trebuie să fie gratuită, mai ales în condițiile Republicii Moldova. 

Aceste modificări legislative sunt contrare capitolului 23 al Acquis-ului Uniunii Europene. 

Până în prezent, nici o guvernare nu a instituit taxe pentru adresare în justiția administrativă. Dreptul de acces efectiv la o justiție administrativă este fundamental [art. 53 din Constituția Republicii Moldova] și nu poate fi limitat prin taxe de stat. Pentru contestarea în justiția administrativă a unui act administrativ individual ilegal din domeniul economic, reclamantul va trebui să scoată din buzunar sute, mii sau chiar milioane de lei pentru taxe, în funcție de natura și valoarea litigiului. La fel și concurenții electorali vor trebui să achite taxe la contestarea deciziilor organelor electorale. Cel mai mult însă taxele îi vor afecta pe cei vulnerabili. 

Atașat, puteți găsi Apelul public pentru anularea taxei de stat prin care se îngrădește accesul cetățenilor și mediului de afaceri la justiția administrativă. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.